Jumat, September 19, 2008

Cucupatian P

P

1. Pada nangapa nang ringan ?

Jawaban : Padaringan.

2. Pahat nangapa nang kawa dimakan ?

Jawaban : Pahat-pahat (ngaran iwak).

3. Paku nangapa nang kawa dimakan ?

Jawaban : Paku sayur.

4. Parang nangapa nang kada kawa diliat ?

Jawaban : Parang maya.

5. Pasar mana nang labih pada sabuting ?

Jawaban : Pasar Lima.

6. Pasar mana nang kada mau lawas ?

Jawaban : Pasar Baru.

7. Pantai mana nang banyak baisi hambawang ?

Jawaban : Pantai Hambawang.

8. Pangayuh jukung digantung di gulu. Nangapa, yu ?

Jawaban : Dasi panjang.

9. Panyakit nangapa nang bisa maigut ?

Jawaban : Singgugut.

10. Paling sadikit sahari samalaman inya lima kali dicatuk, tagal inya kada sarik. Siapa inya, yu ?

Jawaban : Dauh.

Kamus Bahasa Banjar

11. Parutnya panjang managuk batu. Matanya sabuting haja, tagal nyarak kawa malihat jauh. Nangapa, yu ?

Jawaban : Sintar.

12. Papariannya urang tulakan ke sana ari ini, kaya apa ?

Jawaban : Papari nitu pahit.

13. Piring nangapa nang ganalnya kaya gunung ?

Jawaban : Gunung Batu Piring.

14. Piring nangapa nang kada mau pacah ?

Jawaban : Piring nang disimpan.

15. Pinang nangapa nang kada kawa dibalah ?

Jawaban : Buku pinang sapida.

16. Pisang nangapa nang baisi tanduk ?

Jawaban : Pisang tanduk.

17. Pisang nangapa nang bisa bakipas ?

Jawaban : Pisang kipas.

18. Pisang nangapa nang dihurung baranga ?

Jawaban : Pisang bari-bari.

19. Pil nangapa nang kada kawa diminum ?

Jawaban : Pilkada.

20. Pulisi nangapa nang guring tarus ?

Jawaban : Pulisi guring (Portal / gundukan di jalan).

21. Pulisi nangapa nang tatap badiri tarus ?

Jawaban : Patung pulisi.

22. Pupu nangapa nang kawa dimakan ?

Jawaban : Pupuluran.

23. Pupu nangapa nang bisa bakunyung ?

Jawaban : Pupuyu.



Kamus Bahasa Banjar

Kambali, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

1 komentar:

Syamsuddin Ideris mengatakan...

Kunjungan dari blogger Kandangan