Jumat, September 19, 2008

Cucupatian S

S

1. Sari nangapa nang sugih ?

Jawaban : Sarikaya.

2. Salagi katul, salagi sakit. Nangapa, yu ?

Jawaban : Katulangan.

3. Sasain lawas sasain halus. Nangapa, yu ?

Jawaban : Sabun mandi.

4. Sasain lawas sasain handap. Nangapa, yu ?

Jawaban : Lilin balikit.

Kamus Bahasa Banjar

5. Sasain digulung sasain batinggi. Nangapa, yu ?

Jawaban : Salawar panjang.

6. Sambahiyang sunat kawa haja digawi 5 sampai 10 kali, atawa labih. Gawian sunat nang kawa digawi sakali haja. Nangapa, yu ?

Jawaban : Basunat.

7. Siapa nang diubati padahal inya kada garing. Siapa, yu ?

Jawaban : Nyamuk.

8. Samunyaan haraga barang wayah ini naik tarus. Susu haja nang turun. Susu napa, yu ?

Jawaban : Susu nini.

9. Sasapu nangapa nang diandak di kantung ?

Jawaban : Saputangan.

10. Sati itik ada itiknya. Sati hayam ada hayamnya. Sati kambing ada kambingnya. Sati Gambut kaya apa ?

Jawaban : Jawab ha saurang.

11. Siapa nang bamata ampat ?

Jawaban : Urang nang batasmak.

12. Siapa nang kawa guring dalam banyu ?

Jawaban : Siapa nang ada dalam kapal silam.

13. Siapa nang kawa manundukkan kapala urang ?

Jawaban : Tukang gunting.

14. Siapa nang bagawi kada kawa gasan inya saurang ?

Jawaban : Tukang gunting jua.

15. Sayangi binatang, inya mahluk Tuhan. Kanapa lalat lawan nyamuk nitu dibunuh ?

Jawaban : Jawab ha saurang.

16. Siapa nang makan, tagal kada makan ?

Jawaban : Rim motor.

17. Siapa nang pintar, hayam hirang atawa hayam putih ?

Jawaban : Hayam hirang. Inya bisa bahintalu putih. Hayam putih kada bisa bahintalu hirang.


Kamus Bahasa Banjar


18. Siapa nang harat, samut atawa manusia ?

Jawaban : Samut. Inya kawa maigut manusia. Manusia kada kawa maigut samut.

19. Siapa nang mancari makan wani mati ?

Jawaban : Nyamuk.

20. Sing nangapa nang bisa maulah raum ?

Jawaban : Singkip.

21. Suaranya bagus banar, tagal bibirnya panjang dua kilan. Siapa, yu ?

Jawaban : Suling.

22. Sungai nangapa nang tatap ditabuk ?

Jawaban : Sungai Tabuk.

23. Sungai nangapa nang banyak baisi durian ?

Jawaban : Sungai Durian.

24. Sungai nangapa nang banyak baisi jingah ?

Jawaban : Sungai Jingah.


Kamus Bahasa Banjar

Kambali, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, T, U, V, W, X, Y, Z

1 komentar:

Nur Hidayati mengatakan...

ternyata teka-teki dalam bahasa Banjar dikenal dengan sebutan cucupatian.

hehehe
terima kasih infonya mengenai cucupatian.